Torben Kaas Maleri

Efterårshus

Kategori:

Nordlys – en rejse i den skandinaviske ånd –  

55*75 cm

 Torben Kaas oliemalerier fra Bisserup og omegn.

https://www.youtube.com/watch?v=IosNHjV-mv0&t=34s

 Abstrakt naturalisme

 Det er det svar man får når man spørger ind til Torben Kaas kunstretning. Man maler hvad man er. Længere er den ikke, når ægtheden skal have et sted at bo. 

 For Torben er et maleri længe under vejs. Det er processen som har den virkelige kvalitet og tyngde. Det er her udfordringen ligger. For når et maleri bliver skabt, kræver det største imødekommenhed og vilje til at modtage, og give. Som han selv udtrykker det: Jeg har igennem årene lært at lytte til billedet. Jeg tænker ikke så meget på resultatet undervejs. Jeg tror jeg ved når det er færdigt. Og jeg ved i særdeleshed når det ikke er færdigt. Min intuition er et vigtigt redskab til at afkode billedets mission og status, men også til at føre mig igennem processen. 

Lyset er blåt, og mange andre farver i øvrigt.

 I Torbens billeder er den blå farve gennemgående. Blå, turkise og gylden orange nuancer dominerer. Disse farver har majestætisk dybde og tyngde. Han henter inspiration til sine billeder, foregår det ofte på strandengen i Bisserup. Om morgenen, tidligt om morgenen, eller ved aftenstid. for på netop de tidspunkter af dagen er der en umiskendelig blå nuance på det hele, sammen med et stærkt gyldent skær over vandet og omkring husene 

Anmeldelse

Tom Jørgensen, kunstanmelder på Jyllands Posten, redaktør af Danmarks førende kunsttidsskrift Kunstavisen skriver:  Lyset synes næsten at komme indefra. Fortættet, koncentreret og stemningsmættet. Stilen er lyrisk abstrakt, med en udpræget nordisk farveholdning. Hans malerier emmer af dybe farver og glød. Ikke middelhavets rene skarpe kulører, men et blødt modelleret lys bestående næsten udelukkende af jordfarver: gylden okker, orangegul, orangegul, italienskrød, brændt umbra, turkisgrøn og koboltblå. Hos Torben Kaas brydes gråheden, og man begynder at tvivle på, om alt nu også er så gråt som man bilder sig ind.  

 Måske det bare er vores hjerne og vintermelankoli, der spiller os et puds. Og ja, det er jo ikke gråt hele tiden. Lyset skifter konstant, og med Torben Kaas´ malerier i baghovedet begynder man faktisk så småt at se den danske vinterverden med hans øjne. Ser den utrolige variation af farver, ikke kun på himlen, men i vegetationen, på jordbunden og på husfacaderne, når skygger i et væld af farvenuancer rammer pudset, murstenene eller sågar betonen på 70´ernes højhusbyggeri.  

 Man skal bare se efter og for en stund glemme Spaniens og Italiens indlysende overflod af pangfarver til fordel for Nordens diskrete og subtile farvetoner. For det er dem, vi ser hos Torben Kaas. Smukke farver på en beskeden og alt andet end påtrængende måde. Farver for feinschmeckere med den tilføjelse, at vi alle kan blive det, feinschmeckere, hvis bare vi ser og føler ordentligt efter. 

5.300 kr.
Kategori: