fbpx

Niels Erik Skovballe

Niels Erik Skovballes historie som maler går mange år tilbage, og vidner ikke blot en meget spændende udvikling, men også om et fantastisk stort teknisk talent.
Hans kunstneriske univers er meget stort. Overordnet kan det karakteriseres som en rig og alsidig idéverden, som formidles med stor respekt for det enkelte billedes udtryksmuligheder.
Hvert billede er opstået på baggrund af en meget præcis idé om hvad billedet skal indeholde og hvad det teknisk set kræver, at opnå det udtryk Skovballe søger. Disse kvaliteter går igen – i landskabet såvel som i opstillingen.
I midten af 90’erne begyndte Niels Erik Skovballes naturalistiske maleri at tage ny form – En ny periode præget af naturalistiske opstillinger (stilleben- malerier), en genre, som endnu i dag er det mest markante i produktionen. Ved betragtning af disse opstillinger aner man, at den umiddelbare glæde ved smukke, harmoniske kompositioner ofte er for lidt for kunstneren og at traditionen med indholdsmæssig overdådighed måske er for meget. Et sted mellem disse yderligheder er der ved hjælp af få, nøje udvalgte billedelementer, tilføjet en diskret symbolik, så man aner undertoner med reference til religion, filosofi, politik og meget andet.
Landskabsmaleriet har altid haft en speciel plads i hans motivverden, men efterhånden har han fundet nye udtryksmuligheder gennem opstillingerne. Udfordringen ligger for Skovballe i opstillingens symbolske udtryk, med reference til de områder i tilværelsen, som landskabsbilledet ikke dækker. -Referencer til tanker, idéer om livet, ting i dagligdagen, erotik, samfund eller politik. Publikum præsenteres for uendelige associationsmuligheder gennem opstillingens uventede sammensætning af ting fra dagligdagen og en eventyrligt snedig teknisk gennemarbejdning af maleriet. Den neorealistiske opstilling er for Skovballe en psykoanalytisk katalysator, som lidt drilsk prikker til iagttagerens underbevidsthed, antagelser og fordomme.
Man fornemmer det, og fascineres af den utrolige spænding mellem objektets konkrete form og symbolikkens abstraktionsniveau. I hvert enkelt billede fremhæver Skovballe denne kontrast til fulde gennem sin teknik. Den underspillede stemning opnår han via sin sublime sans for at afstemme de dæmpede farver, det rumlige forhold mellem billedets elementer samt lysets indvirkning på farve og kontrast.

Rød peber

5.800,00 DKK

Citron

4.800,00 DKK

Gul peber

7.000,00 DKK

Icon i can bear

7.000,00 DKK

Kunstkort lille

25,00 DKK

Kunstkort store

50,00 DKK