Torben Kaas

Nordlys – en rejse i den skandinaviske ånd –  

 Jeg bor og maler i Bisserup. En lille idyllisk enklave på Vest Sjælland, med en forunderlig, magisk stoflighed og varme, rå natur, strand, havn og skov. I området blæser stadig toner fra en tid svunden tid som fiskersamfund, og de gamle huse og gårde sætter sit poetiske præg. Jeg maler disse huse i mine billeder. Husene er i sig selv rammen om historier og dramaer. Historier som er glemt eller fortræng, eller bare hviler og venter på at blive bragt frem. 

  Naturalist

Jeg er vel abstrakt naturalist, hvis nogen spørger. Men jeg bryder jeg mig ikke om ismer og kunstretninger. Man maler hvad man er. Længere er den ikke, når ægtheden skal have et sted at bo. 

 Et maleri er længe under vejs. Det er processen som har den virkelige kvalitet og tyngde. Det er her udfordringen ligger. For når et maleri bliver skabt, kræver det største imødekommenhed og vilje til at modtage, og give. Jeg har igennem årene lært at lytte til billedet. Jeg tænker ikke så meget på resultatet undervejs. Jeg tror jeg ved når det er færdigt. Og jeg ved i særdeleshed når det ikke er færdigt. Min intuition er et vigtigt redskab til at afkode billedets mission og status, men også til at føre mig igennem processen. 

Efterår og vinter er mine foretrukne perioder når det handler om at producere billeder. Vinden har en bestemt tone. Det samme har himlen og regnen. Disse årstiders toner passer perfekt til min pallet. Når jeg maler er det et personligt anliggende og jeg er særdeles ydmyg omkring selve processen. Jeg ved at noget betydningsfuldt er på spil hver gang. Og det betydningsfulde ligger i at jeg bevæger mig i ukendt område, et ukendt land, hvor intet i realiteten kan forudsiges. Og det skal det heller ikke. Jeg dufter til en flig af essensen af selve livshandlingen. Jeg er og jeg skaber. 

 Lyset er blåt, og mange andre farver i øvrigt. I mine billeder er den blå farve gennemgående. Blå, turkise og gylden orange nuancer dominerer. Disse farver har majestætisk dybde og tyngde. 

Når jeg henter inspiration til mine billede, foregår det ofte på strandengen i Bisserup. Om morgenen, tidligt om morgenen, eller ved aftentid. Og på netop de tidspunkter af dagen er der en umiskendelig blå nuance på det hele, sammen med et stærkt gyldent skær over vandet og omkring husene 

Jeg er meget bevidst om, at mine billeder er åbninger og invitationer til andre og dybere bevidsthedslag. Jeg rejser i den skandinaviske ånd, og med den skandinaviske ånd  Lyset er altid en vigtig faktor. Mine billeder viderebringer det markante nordiske lys som på en eller anden måde altid er til stede. Det ganske specielle lys som vi har her i norden. Lys som skaber konturer og kontraster. Lys som komplementerer vejr og vind. Lys som viderebringer historier fra huse og landskaber 

 Jeg arbejder med en kraftig og rustik pallet i enkle og klare jordfarver. Jeg ser mig selv som nordisk maler, med nordisk billedtradition i bagagen. 

Anmeldelse 

Tom Jørgensen, kunstanmelder på Jyllands Posten, redaktør af Danmarks førende kunsttidsskrift Kunstavisen skriver :  

Lyset synes næsten at komme indefra. Fortættet, koncentreret og stemningsmættet. Stilen er lyrisk abstrakt, med en udpræget nordisk farveholdning 

Hans malerier emmer af dybe farver og glød. Ikke middelhavets rene skarpe kulører, men et blødt modeleret lys bestående næsten udelukkende af jordfarver: gylden okker, orangegul, orangegul, italienskrød, brændt umbra, turkisgrøn og koboltblå. Hos Torben Kaas brydes gråheden, og man begynder at tvivle på, om alt nu også er så gråt som man bilder sig ind.  

 Måske det bare er vores hjerne og vintermelankoli, der spiller os et puds. Og ja, det er jo ikke gråt hele tiden. Lyset skifter konstant, og med Torben Kaas´ malerier i baghovedet begynder man faktisk så småt at se den danske vinterverden med hans øjne. Ser den utrolige variation af farver, ikke kun på himlen, men i vegetationen, på jordbunden og på husfacaderne, når skygger i et væld af farvenuancer rammer pudset, murstenene eller sågar betonen på 70´ernes højhusbyggeri.  

 Man skal bare se efter og for en stund glemme Spaniens og Italiens indlysende overflod af pangfarver til fordel for Nordens diskrete og subtile farvetoner. For det er dem, vi ser hos Torben Kaas. Smukke farver på en beskeden og alt andet end påtrængende måde. Farver for feinschmeckere med den tilføjelse, at vi alle kan blive det, feinschmeckere, hvis bare vi ser og føler ordentligt efter. 

Skumringstid

12.000 DKK

Huse på Strandeng

5.800 DKK

Huse på orange strandeng

7.800 DKK

Hus på strandeng

4.300 DKK

Gård ved Bisserup

5.800 DKK

Huse på strandeng

6.900 DKK

Sommermorgen på strandeng

7.800 DKK

My blue heaven

7.800 DKK

Gård ved Bisserup

7.800 DKK

Aftenhus

7.800 DKK

Gård med orange tag

7.800 DKK

Huse ved havet

12.000 DKK

Vintergård

12.000 DKK

Nattelys

12.000 DKK

Strandhuse

12.000 DKK

Huset i bakkerne

12.000 DKK

Huset ved havet

15.000 DKK