Brunns hjørne

Keramik med humor og hjerte..

Keramikerne Nelly Gaskin og Lene Hansen´s samarbejde omkring Raku-giner foregår i dag på Bruuns Hjørne i Skælskør, hvor de samme laver deres unikke skulpturer.

De 2 keramikkere arbejder tæt sammen om at udvikle de skønne figurer. Hver enkelt får sine egne detaljer om det så er en vandkande, en bog, en blomst eller noget helt andet.

Der er ingen tvivl om at der er en masse humor mellem de 2 kunstnere. Skulpturerne bliver rakubrændt i gården bag bag deres værksted.

Ordet raku er japansk, og betyder ro, lykke, glæde og velbehag. Engang i det 15. århundrede gav en japansk teceremonimester navnet RAKU til en af egnens pottemagere, fordi han lavede nogle flotte teskåle, der betød meget for teceremonimesteren. Teskålene var rakubrændte.

Den ler, der bruges til arbejder, der skal rakubrændes, skal være meget stærk, da det bliver behandlet hårdt. Når det keramiske arbejde er færdiglavet, skal det tørre. Derefter forglædes det i en elektrisk ovn til 1000 C. Nu er leret stabilt – kan ikke brækkes i stykker. Der bliver nu lagt et glasurlag på arbejdet – endnu en farvet glasur, eller en gennemsigtig glasur.

Ovnen varmes op og åbnes når den cirka 1000 C varme ting tages op i frisk luft med en tang. Nu krakelerer glasuren. Efter et kort øjeblik lægges keramikken ned i en metalbøtte med frisk savsmuld, og tingen dækkes med savsmuld og der lægges låg på. Den røg, der nu fremkommer, trænger ind i leret, og gør de partier, der ikke har fået glasur på, sorte. Også krakeleringerne i glasuren bliver sodet sorte.

Raku gine

1.250 DKK

Raku gine

1.250 DKK

Raku gine

1.250 DKK

Raku gine

1.250 DKK

Raku gine

1.250 DKK